Menu

نقش‌برجسته انسان بالدار

 

در جریان کاوش باستا‌ن‌شناسان در محوطه کاخ‌هاى پیرامون نقش‌برجسته انسان بالدار در پاسارگاد تکه سنگى با سطح صاف و ابعاد حدود ٧٠ سانتیمتر یافت شد که گمانه‌هایى مبنى بر اینکه سنگ مزبور قطعه گمشده حاوى کتیبه این اثر است، تقویت شد.
تصویر قطعه گمشده نقش‌برجسته انسان بالدار با تاج مصرى بر سر، در نقاشى‌هاى جهانگردانى که اوایل سده نوزدهم میلادى از پاسارگاد دیدن کردند، دیده مى‌شود ولى پس از این تاریخ اثرى از آن مشاهده نشده است.
بررسى تصاویر بجاى مانده از سیاحان خارجى حاکى است، بر فراز این نقش‌برجسته کتیبه‌اى با مضمون «من کوروش، شاه هخامنشى» وجود داشته ولى از حدود سال ١٢۵۶ ه.ش به بعد مفقود شده است. سند تاریخى وجود کتیبه برفراز نقش‌برجسته انسان بالدار در سال ١٨١٨ میلادی توسط سیاستمدار و جهانگرد انگلیسى، رابرت کر پورتر (Robert ker porter-1777-1824) به‌هنگام بازدید از بناى پاسارگاد به‌تصویر کشیده شد، ولى متاسفانه پس از آن مفقود شده است.

با این وجود فرضیه‌اى قابل توجه و مهم دیگری توسط برخى باستان‌شناسان مطرح است که نوع قلم کتیبه مزبور با قلم نقش‌برجسته انسان بالدار متفاوت است و احتمالا جدیدتر از آن است. در نهایت این فرضیه نتیجه می‌گیرد، احتمال دارد متن کتیبه پس از روزگار فرمانروایى کوروش (احتمالا در زمان داریوش یکم) حک شده باشد. یافته‌هاى آتى مى‌تواند گوشه‌هاى تاریک و پنهان تاریخ هخامنشى را آشکار نماید.


پیشنهاد مدیر سایت :   تپه سرسختی شازند

Categories:   پژوهش های ایران باستان, تازه ترین خبرها

Comments

  • Posted: آذر ۵, ۱۳۹۷ ۱۰:۱۷

    بابک

    خبر خیلی‌جذابی بود با تشکر از ساسانیان
  • Posted: اردیبهشت ۲۲, ۱۳۹۸ ۱۲:۲۵

    Mahoor

  • Posted: فروردین ۲۱, ۱۴۰۰ ۱۴:۲۷

    مجید الستی

    ضمن سپاس از دقت نظر و مطلب ارزشمند سئوال اینکه : آیا این نقش کورش است؟ یعنی کورش در کاخ خود تصویر خود را بصورت یک قدیس نگاشته است؟ با وجود اینکه شبیه این انسان بالدار در مورد یکی از شاهان آشور میانه نیز با قدری تفاوت وجود دارد. آیا این احتمال نمیرود که این نقش مربوط به یک فردی مقدس و آسمانی است که میان ایرانیان و آشوریان موجه و مقبول بوده است؟ و نکته ظریف اشاره شده در خصوص قطعه شکسته شده بالای تندیس که قدری متاخر بر زمان تصویر میباشد ، تلاشی بوده از سوی جانشینان "خاندان کورش" تا برخی از حقایق ( بفرموده گوشه‌هاى تاریک و پنهان تاریخ هخامنشى ) پوشیده شود