به بهانه۱۲۱ سالگی سعید نفیسی
به ایرانم، به ایران گرامیام، به ایران جاودانیام
(سعید نفیسی)
نفاست آفرین فرهنگ
او عاشق ایران بود و ذره ذره وجودش برای این سرزمین میتپید. این سخن، زمانی باورپذیر میشود که بدانیم از سال ۱۲۹۰ خورشیدی که در ۱۶ سالگی، نخستین اثرش منتشر شد تا زمان مرگ در سال ۱۳۴۵، بیش از ۱۱۰ کتاب و ۱۱۰۰ مقاله نوشت که هنوز هم تر و تازه هستند. به بیان دیگر او اگر عاشق این خاک نبود، ۴۰ هزار صفحه – بدون احتساب چرکنویس آنها – به رشته تحریر درنمیآورد. چه، در لابهلای سطور خود، حتی غیرمستقیم به نام ایران و تمدن ایرانی اشاره کرده است. نفیسی اما چند شخصیت دارد. نخست «نفیسی داستاننویس» است که داستانهای «ستارگان سیاه»، «ماه نخشب» و «فرنگیس» نمونه آن است. با وجود تسلط بر زبانهای یونانی، لاتین، انگلیسی، فرانسه، روسی، اردو، پشتو و عربی، بیشک «نفیسی مترجم» وجه دیگر او را شکل میدهد که سراغ ادبیات کلاسیک غرب رفت. «آرزوهای برباد رفته» بالزاک، «ایلیاد» و «ادیسه» هومر و آثاری از پوشکین و گورکی برخی از این آثار است که به نثر فاخر فارسی مزین شد.
«تصحیح متن»، شخصیت دیگر او است که در این میان، «تاریخ بیهقی» که جلد نخست آن، پیش از تصحیح علیاکبر فیاض بیرون آمد، بینظیر است. او مصحح آثار دیگری چون «سیرالعبادالیالمعاد»، «زینالاخبار» [گردیزی]، «تاریخ گیتیگشا»، «پندنامه انوشیروان» و «رساله مجدیه» نیز هست. با این حال، نفیسی، از تصحیح و تحشیه بر دواوین شعرایی چون خیام، عطار نیشابوری، نظامی گنجوی، ازرقی هروی، انوری ابیوردی، اوحدی مراغهای، جنید شیرازی، رشید وطواط، شاه قاسم انوار، لامعی گرگانی، هلالی جغتایی و بابا افضل کاشانی برکنار نماند و بر هر یک، مقدمهای مفصل و جامعالاطراف نگاشت. همچنین او مجلدهای ۹ تا ۱۰ شاهنامه بروخیم را هم مدون و مهیا کرد.
آثار قابل توجهی چون «مدرسه نظامیه بغداد»، «مسیحیت در ایران»، «تاریخ اجتماعی ایران از انقراض ساسانیان تا انقراض امویان»، «درفش ایران و شیر و خورشید» و بویژه دو اثر «بابک خرم دین، دلاور آذربایجان» و «بحرین؛ حقوق ۱۷۰۰ساله ایران» نمونههایی از وجه «نفیسی مورخ» به حساب میآید.
اما او «فرهنگنویس» هم بود و «فرهنگنامه فارسی» – که در حرف الف باقی ماند – در این بخش میگنجد. «نفیسی روزنامهنگار» هم مهم است که سردبیری کوتاه مدت مجلات «فلاحت و تجارت»، «پرتو»، «وطن» و «شرق» از این دست است. او که تمام هستیاش از آن ایران بود.
نوشته عبدالکریم جربزهدار به نقل از روزنامه ایران
همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله زندهیاد سعید نفیسی با عنوان مهرگان یا جشن خزان را در ساسانیان ببنید.
Categories: تازه ترین خبرها
Posted: خرداد ۲۰, ۱۳۹۵ ۱۹:۰۶
ناشناس
Posted: خرداد ۲۴, ۱۳۹۵ ۰۶:۱۸
ناشناس
Posted: تیر ۵, ۱۳۹۵ ۰۸:۳۴
ابويي مهريزي
Posted: تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۰۵:۵۹
ناشناس
Posted: مرداد ۴, ۱۳۹۵ ۰۹:۵۱
ناشناس