Menu

محوطه تاریخی ساسانی در شهرکرد غارت شد!

 

یکی از مهمترین تپه‌های ساسانی شهرکرد که باستان‌شناسان از این تپه‌ به‌عنوان بقایای یک آتشکده یا معبد مهم دوره ساسانی نام می‌برند، متاسفانه طی چندین ماه‌ اخیر حفاری غیرمجاز و تخریب شد. این درحالی است که  هیچ اقدامی برای جلوگیری از این حفاری بزرگ غیرمجاز صورت نگرفته است.

تپه باستانی بردنکان در فاصله ۴کیلومتری شهرستان فارسان و در کنار رودخانه پیرغار، یکی از محوطه‌های باستانی به‌شمار می‌رود که در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است. با این وجود، این محوطه ارزشمند در اثر بی‌توجهی متولیان میراث‌فرهنگی توسط حفاران غیرمجاز کاملا تخریب شد. کارشناسان میراث‌فرهنگی شهرکرد معتقدند، حفاران غیرمجاز طی چندین ماه متوالی اقدام به حفر ۲۰ ترانشه  ۳×۳ کرده‌اند! و تا عمق ۲ تا ۴ متری محوطه پایین رفته‌اند.
«مصطفی‌ هادی‌پور» معاون میراث‌فرهنگی استان چهارمحال بختیاری در رابطه با این اتفاق به خبرگزاری میراث‌فرهنگی گفت: « شهرستان فارسان در استان چهارمحال بختیاری، از جمله از شهرهایی به‌شمار می‌رود که حفاری غیرمجاز در آن بیشتر از دیگر شهرها انجام می‌شود.»
وی در پاسخ به این پرسش که حفاران غیرمجاز نزدیک به ۲۰ ترانشه طی چند ماه متوالی در سطح محوطه باز کرده‌اند و تا این لحظه میراث‌فرهنگی استان هیچ نوع پیگیری نکرده، ادامه داد: «بخشی از حفاظت‌هایی که در استان انجام می‌شود توسط یگان حفاظت و بخشی دیگر با فرهنگسازی است که در استان باید انجام گیرد. در این میان وظیفه یگان حفاظت سرکشی است چراکه در شهرستان فارسان راهی جز حفاظت فیزیکی وجود ندارد. با این حال پیش از این اداره میراث‌فرهنگی استان فرهنگسازی‌های بسیاری را با همکاری رسانه‌ ملی در استان انجام داده است.»
این درحالی است که برخی باستان‌شناسان استان چهارمحال بختیاری اعلام کرده‌اند، یافته های مهمی که از این تپه باستانی به‌دست آمده است، از یک ساختمان بزرگ دوره ساسانی که احتمالا آتشکده یا معبد بوده، خبر می‌دهند. بنایی که از مصالح خشت و آجرهای قطور ساخته شده اما هم‌اکنون توسط حفاران غیرمجاز از بین رفته است.

بردنکان ۴
یکی از کارشناسان استان چهارمحال بختیاری می‌گوید: «درحال‌حاضر تعداد بسیار بالایی از سفال‌های دوره ساسانی در چاله‌ها و تونل‌های حفاران‌ غیرمجاز پراکنده شده است، آثاری که بر اهمیت تاریخی این محوطه صحه گذاشته است.»
شهرستان فارسان کوچکترین شهرستان استان چهارمحال بختیاری است اما مشخص نیست چرا در این منطقه کوچک هیچ اقدامی برای جلوگیری از کاوش‌های غیر مجاز صورت نگرفته است. آنطور که منابع آگاه می‌گویند، حفاری در تپه‌ بردنکان یکی از بزرگترین حفاری‌های کشور به‌شمار می‌رود اما تا این لحظه اداره میراث‌فرهنگی استان، هیچ اقدامی برای نگهبانی و حفاظت و متخلفان انجام نداده است. چنانچه سودجویان آثار تاریخی به‌راحتی و حتی به‌صورت مسلح در منطقه حضور دارند.

رییس پژوهشکده باستان‌شناسی گفت: « درحال‌حاضر نامه‌نگاری‌های پس از دریافت خبر و مشاهده تصاویر انجام شده و باستان‌شناسان برای نجات‌بخشی این محوطه باستانی به‌سرعت به استان چهارمحال بختیاری اعزام می‌شوند.»

نکته مهم آن است که ؛ می دانیم  قاچاقچیان اشیاء باستانی نه در قید و بند نامه نگاری هستند و نه در انتظار فرهنگسازی خواهند ماند!

«به نقل از خبرگزاری میراث فرهنگی»
پیشنهاد مدیر سایت :   نقش برجسته خان تخته سلماس

Categories:   تازه ترین خبرها

Comments

  • Posted: دی ۲۳, ۱۳۹۳ ۱۱:۰۵

    ناشناس

    خوبه مدیران ارشد میراث فرهنگی کلاهشونو بگذارند بالاتر...
  • Posted: دی ۲۳, ۱۳۹۳ ۲۲:۵۴

    ناشناس

    واقعا كدام سازمان پاسخگوي چنين خسارت بزرگي به ميراث فرهنگي ايران است
  • Posted: دی ۲۴, ۱۳۹۳ ۰۸:۴۴

    ناشناس

    صد حيف.صد حيف.صد حيف.......
  • Posted: دی ۲۴, ۱۳۹۳ ۱۷:۰۷

    ناشناس

    کار کار انگلیس هاست !
  • Posted: دی ۲۴, ۱۳۹۳ ۱۷:۳۵

    ناشناس

    خواب خوش سازمان ميراث فرهنگي