غار شازند و اسطوره های ایران باستان
غار شازند در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی اراک در کوه شازند در نزدیکی روستائی به نام گورزار واقع شده است.
این غار بر خلاف غارهای دیگر که در دل کوه قرار دارند در قله و در ارتفاع ۲۹۰۰ متری قرار دارد.
چوپانان آن منطقه میگویند که بارها مردی سفید پوش را دیده اند که بر روی تختی در دهانه غار نشسته است , که برای لحظاتی ظاهر و سپس ناپدید میگردد .برای همین نام کوه به نام شاه زنده نامیده شد و در اثر مرور زمان به شازند تغییر یافته است..
در نزدیکی کوه روستائی قدیمی هست به نام گورزار که هفت گور باستانی با سنگ قبرهائی قدیمی که نوشته های آن به خط قبل از اسلام میباشد در آنجا قرار دارد.

روایات شفاهی می گویند ، کیخسرو، شهریار اسطورهای ایران،فرزند سیاوش و نوه کیکاووس که مادرش فرنگیس دختر افراسیاب تورانی است،پس از شصت سال فرمان روایی ، ناگهان تاج و تخت را رها میکند و لهراسب را به جانشینی خود برمیگزیند. ایرانیان شگفتزده از این خواستهی کیخسرو، میکوشند او را از تصمیمی که گرفته است باز دارند. چرا که کیخسرو را دوست میداشتند.
با این همه هفت تن از پهلوانان همراه او میشوند تا به روستایی نزدیک اراک میرسند. کیخسرو کنار چشمه ای شستشو میکند و از همراهانش میخواهد که بازگردند. اما خود از کوه بالا میرود تا به غاری که در قله کوه قرار دارد ، میرسد و از دیدهها پنهان میشود.باورهایی وجود دارد که او روزی بازمیگردد و جهان را از بدی میرهاند.
پهلوانان همراهش به ناچار باز میگردند. اما گرفتار برف و بوران شدیدی شده و در همان مکان تسلیم مرگ می شوند . هنگامی که عده ای دیگر به جستجوی ایشان می پردازند ، پیکرهای بیجان هفت پهلوان همراه کیخسرو را زیر انبوهی از برف مییابند. ناگزیر آنها را در همان جا به خاک میسپارند.
این هفت گور باستانی همچنان در روستای ”گورهزار“ دیده میشود و دیرزمانی زیارتگاه بوده است.
متاسفانه قاچاقچیان اشیا باستانی، گورها را خالی کردهاند و هر آنچه از اشیائ باستانی در آن ها بوده ، با خود بُردهاند. سنگ گورها را هم کنار گودالی پرت کردهاند. در سال ١٣٨۶ اهالی روستا با کمک گرفتن از میراث فرهنگی، پیرامون گورها را دیوارکشی کردند تا شاید از آسیبهای بیشتر به آن جلوگیری کنند.
شهرستان شازند یکی از شهرستانهای استان مرکزی می باشد و مرکز آن نیز شهر شازند است. این شهرستان دارای دو نقطه شهری شازند و آستانه و دو بخش مرکزی و هندودر می باشد . این شهرستان از شمال به اراک از جنوب و جنوب غربی به لرستان و از غرب به استان همدان محدود می شود .
برای اطلاع بیشتر بدنیست بدانیم ، غار کیخسرو جایگاه ویژه ای در اسطورههای ایران باستان داشته و در نزد زرتشتیان جهان به عنوان یکی از مکانهای مقدس بهشمار میرود. هر ساله تعداد زیادی از علاقمندان بویژه زرتشتیان ساکن ایران و همچنین کشور هندوستان جهت زیارت به این مکان میآیند.
بر روی دیوارههای غار شازند یا کیخسرو ، اسامی پهلوانان ایرانی حک شده ولی به مرور ناخوانا و فرسوده شده است. ایرانیان باستان و پیروان آیین زرتشت معتقدند رابطهای معنوی بین چشمه بلاغ حک و غار کیخسرو در استان مرکزی وجود دارد و حتی عدهای از آنان اعتقاد دارند که آتشکده آذرگشسب (بزرگترین آتشکده زرتشتیان جهان) در این استان بوده است. دهانه ورودی غار به سوی غرب بوده و ۹۰/۱متر عرض و ۳/۱ متر ارتفاع دارد و درون آن دارای یک دهلیز باریک به طول ۱۸ متر،عرض متوسط ۶ متر و ارتفاع ۳ متر است.

از جمله باورهای مربوط به غار کیخسرواین است که بعضی سالها،در شب نوروز و یا در هنگام تحویل سال، صدای توپ و نقار خانه از آن شنیده می شود. گاهی غار، نور باران می گردد.غار کوه «شاه زند» از زیارتگاههای زرتشتیانایران است.
Categories: پژوهش های ایران باستان
Posted: آذر ۱۳, ۱۳۹۳ ۲۱:۲۶
ناشناس
Posted: آذر ۱۳, ۱۳۹۳ ۲۱:۲۷
ناشناس
Posted: آذر ۱۳, ۱۳۹۳ ۲۱:۳۰
احسان
Posted: آذر ۱۵, ۱۳۹۳ ۰۹:۳۰
nazila
Posted: شهریور ۲۷, ۱۳۹۸ ۱۶:۴۰
علیرضا
Posted: آذر ۱۷, ۱۳۹۳ ۱۱:۲۲
اهورا
Posted: فروردین ۱۹, ۱۳۹۴ ۱۹:۴۴
الهام ابراهیمی
Posted: دی ۱۰, ۱۳۹۴ ۲۰:۴۸
داود بیرامی
Posted: شهریور ۲۷, ۱۳۹۸ ۱۶:۳۴
علیرضا