Menu

غار شازند و اسطوره های ایران باستان

 

غار شازند در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی اراک در کوه شازند در نزدیکی روستائی به نام گورزار واقع شده است.
این غار بر خلاف غارهای دیگر که در دل کوه قرار دارند در قله و در ارتفاع ۲۹۰۰ متری قرار دارد.
چوپانان آن منطقه میگویند که بارها مردی سفید پوش را دیده اند که بر روی تختی در دهانه غار نشسته است , که برای لحظاتی ظاهر و سپس ناپدید میگردد .برای همین نام کوه به نام شاه زنده نامیده شد و در اثر مرور زمان به شازند تغییر یافته است..
در نزدیکی کوه روستائی قدیمی هست به نام گورزار که هفت گور باستانی با سنگ قبرهائی قدیمی که نوشته های آن به خط قبل از اسلام میباشد در آنجا قرار دارد.

3780_shahkeykhosro5
روایات شفاهی می گویند ، کیخسرو، شهریار اسطوره‌ای ایران،فرزند سیاوش و نوه کیکاووس که مادرش فرنگیس دختر افراسیاب تورانی است،پس از شصت سال فرمان روایی ، ناگهان تاج و تخت را رها می‌کند و لهراسب را به جانشینی خود برمی‌گزیند. ایرانیان شگفت‌زده از این خواسته‌ی کیخسرو، می‌کوشند او را از تصمیمی که گرفته است باز دارند. چرا که کیخسرو را دوست می‌داشتند.
با این همه هفت تن از پهلوانان همراه او می‌شوند تا به روستایی نزدیک اراک می‌رسند. کیخسرو کنار چشمه‌ ای شستشو می‌کند و از همراهانش می‌خواهد که بازگردند. اما خود از کوه بالا می‌رود تا به غاری که در قله کوه قرار دارد ، می‌رسد و از دیده‌ها پنهان می‌شود.باورهایی وجود دارد که او روزی بازمی‌گردد و جهان را از بدی می‌رهاند.
پهلوانان همراهش به ناچار باز می‌گردند. اما گرفتار برف و بوران شدیدی شده و در همان مکان تسلیم مرگ می شوند . هنگامی که عده ای دیگر به جستجوی ایشان می پردازند ، پیکرهای بی‌جان هفت پهلوان همراه کیخسرو را زیر انبوهی از برف می‌یابند. ناگزیر آن‌ها را در همان جا به خاک می‌سپارند.

این هفت گور باستانی همچنان در روستای ”گوره‌زار“ دیده می‌شود و دیرزمانی زیارتگاه بوده است.
متاسفانه قاچاقچیان اشیا باستانی، گورها را خالی کرده‌اند و هر آن‌چه از اشیائ باستانی در آن ها بوده ، با خود بُرده‌اند. سنگ گورها را هم کنار گودالی پرت کرده‌اند. در سال ١٣٨۶ اهالی روستا با کمک گرفتن از میراث فرهنگی، پیرامون گورها را دیوارکشی کردند تا شاید از آسیب‌های بیشتر به آن جلوگیری کنند.

20101204141759156_3

شهرستان شازند یکی از شهرستانهای استان مرکزی می باشد و مرکز آن نیز شهر شازند است. این شهرستان دارای دو نقطه شهری شازند و آستانه و دو بخش مرکزی و هندودر می باشد . این شهرستان از شمال به اراک از جنوب و جنوب غربی به لرستان و از غرب به استان همدان محدود می شود .

برای اطلاع بیشتر بدنیست بدانیم ، غار کیخسرو جایگاه ویژه ای در اسطوره‌های ایران باستان داشته و در نزد زرتشتیان جهان به عنوان یکی از مکان‌های مقدس به‌شمار می‌رود. هر ساله تعداد زیادی از علاقمندان بویژه زرتشتیان ساکن ایران و همچنین کشور هندوستان جهت زیارت به این مکان می‌آیند.

بر روی دیواره‌های غار شازند یا کیخسرو ، اسامی پهلوانان ایرانی حک شده ولی به مرور ناخوانا و فرسوده شده است. ایرانیان باستان و پیروان آیین زرتشت معتقدند رابطه‌ای معنوی بین چشمه بلاغ حک و غار کیخسرو در استان مرکزی وجود دارد و حتی عده‌ای از آنان اعتقاد دارند که آتشکده آذرگشسب (بزرگترین آتشکده زرتشتیان جهان) در این استان بوده است. دهانه ورودی غار به سوی غرب بوده و ۹۰/۱متر عرض و ۳/۱ متر ارتفاع دارد و درون آن دارای یک دهلیز باریک به طول ۱۸ متر،عرض متوسط ۶ متر و ارتفاع ۳ متر است.

14432
از جمله باورهای مربوط به غار کیخسرو‌این است که بعضی سالها،در شب نوروز و یا در هنگام تحویل سال، صدای توپ و نقار خانه از آن شنیده می شود. گاهی غار، نور باران می گردد.غار کوه «شاه زند» از زیارتگاههای زرتشتیان‌ایران است.

23_big

پیشنهاد مدیر سایت :   نقش‌برجسته انسان بالدار

Categories:   پژوهش های ایران باستان

Comments

  • Posted: آذر ۱۳, ۱۳۹۳ ۲۱:۲۶

    ناشناس

    مرسي از اين اطلاعات خوب ولي اگه ممكنه مسير دسترسي و كوهپيمايي اش رو هم بگين
  • Posted: آذر ۱۳, ۱۳۹۳ ۲۱:۲۷

    ناشناس

    عالي بود ميشه از اسطوره هاي ايران باستان بيشتر بگين
  • Posted: آذر ۱۳, ۱۳۹۳ ۲۱:۳۰

    احسان

    يه پيشنهاد سازنده : براي شب يلدا ريشه هاي استوره اي اون رو بگين.متشكرم
  • Posted: آذر ۱۵, ۱۳۹۳ ۰۹:۳۰

    nazila

    عالي بود.از اطلاعات خوبتون ممنون.درباره مسير دسترسي و راههاي رسيدن به غار كيخسرو هم بگيد لطفا.
    • Posted: شهریور ۲۷, ۱۳۹۸ ۱۶:۴۰

      علیرضا

      برای صعود از روستای گوشه بالا (علیا) سوار خط راس غربی شده و بسمت قله ارتفاع بگیرید. در انتها مقداری دست بسنگ دارید که خیلی سخت نیست. اختلاف ارتفاع از پاکار حدود ۷۰۰ متر بطول ۳ کیلومتر با شیب ملایم.
  • Posted: آذر ۱۷, ۱۳۹۳ ۱۱:۲۲

    اهورا

    خیلی جالب بود نمی دونستم این غار از زیارتگاههای زرتشتیان بوده لطفا سایر زیارتگاه های زرتشتیان در ایران رو هم معرفی کنید. ممنون از مطالب جذاب و مفیدتون
  • Posted: فروردین ۱۹, ۱۳۹۴ ۱۹:۴۴

    الهام ابراهیمی

    سلام ممنون از مطالبتان مااهل این منطقه هستیم فکر کنم گیرایی که این منطقه دارد جای دیگری ندارد ازشما هم دعوت میکنم به این مکان بیاید
  • Posted: دی ۱۰, ۱۳۹۴ ۲۰:۴۸

    داود بیرامی

    واقعا یک تمدن بزرگ در ایجا به یادگار ماننده
  • Posted: شهریور ۲۷, ۱۳۹۸ ۱۶:۳۴

    علیرضا

    اضافه تر اینکه این کوه فوق العاده زیبا شمایل یک شاه تاج بر سر را دارد که با اسطوره های آن همنوا و هم آواز است. در ضمن قبور گوره زار عمدتا در زمان جنگ جهانی دوم توسط خارجی ها غارت شده.