جشن نوروز در تاجیکستان
در تاجیکستان و کشورهای دیگر آسیای مرکزی آمادگی برای برگزاری جشن نوروز از اوایل بهمن ماه آغاز میشود. زنان به عنوان نگهدار آتش و روشنایی خانه برای جشن نوروز گندم و سبزه پرورش میدهند.
جشن نوروز در تاجیکستان بویژه برای مردم بدخشان تاجیکستان جشن ملی نیاکان است و از آن به عنوان رمز دوستی و زنده شدن نمام موجودات یاد میکنند و به نام «خیدیر ایام» یعنی «جشن بزرگ» معروف است. مردم تاجیکستان به ویژه بدخشانیان تاجیک در ایام جشن نوروز خانه را پاک کرده و به اصطلاح خانهتکانی میکنند، همچنین ظروف خانه را کاملا شسته و تمیز میکنند تا گردی از سال کهنه باقی نماند.
در ایام نوروز در تاجیکستان رسمی وجود دارد که چند هفته قبل از نوروز انجام میدهند و آن را مردم «چلپ کبزی» میگویند. دختران و زنهای جوان تاجیک بعد از غروب آفتاب بر پشتبامهای خود برآمده، بر رهگذران دانههای ارزن میپاشیند و آتش میافروختند و به رقص و شادمانی میپردازند.
پختن غذاهای نوروزی از مهمترین عناصر جشن نوروز در تاجیکستان است. در این روزها تهیه انواع مختلف غذا از قبیل نانهای مخصوص تنوری، نان شیرمال، نان راچله، کماچه، نان سمرقندی و انواع مختلف سمبوسه و شیرینیها، حلواهای کاردچ، حلوای کنجد مرسوم است. رفتن به خانههای نوعروسان، دادن هدیه، عیادت از یکدیگر، از فامیل و ارواح گذشتگان از رسمهای دیگر جشن نوروز در تاجیکستان است.
Categories: پژوهش های ایران باستان
Posted: فروردین ۶, ۱۳۹۴ ۱۰:۴۴
ناشناس
Posted: آبان ۱۴, ۱۳۹۴ ۱۶:۴۰
ناشناس
Posted: فروردین ۶, ۱۳۹۴ ۲۲:۲۴
حسام
Posted: فروردین ۳, ۱۴۰۱ ۱۰:۱۳
محمدباقر لازمی