Menu

کشف تالار باستانی ساسانی در محوطه چیاسبز لرستان

 

سرپرست هیات کاوش باستان‌شناسی محوطه چیاسبز از کشف تالاری باستانی مربوط به دوره ساسانیان در این‌ منطقه خبر داد.
عطا حسن‌پور درباره کاوش‌های انجام شده در محوطه چیاسبز استان لرستان گفت: علاوه بر هشت اسکلت کشف شده در روزهای آغازین کاوش، یک اسکلت دیگر نیز کشف شد تا تعداد اسکلت‌های کشف شده به ۹ عدد برسد و مهم‌تر از آن در کاوش‌های اخیر یک سازه ستون‌دار کشف کردیم. البته پیش از این یک فضا با یک ستون و پایه ستون کشف شده بود، اما یک فضای دیگر نیز با ۲ ستون با ارتفاعی بیش از ۲ متر و یک اتاقک انبار مانند با دو خمره دفن شده در عمق یک متری در کف آن کشف شد، که محل ذخیره آذوقه بوده‌اند و یکی از خمره‌ها نیز پلمپ گچی دارد. این آثار متعلق به روزگار فرمانروایی ساسانیان هستند.
فضایی که با دو ستون کشف شده، احتمالا یک تالار بوده که کاربری مسکونی، اداری یا مذهبی آن هنوز مشخص نیست، اما نکته حائز توجه این است که آثاری همچون سفالینه‌هایی متعلق به دوره هخامنشیان و اشکانیان در این قسمت کشف کرده‌ایم.
باستان‌شناسان هم‌اکنون در حال آزمایش استخوان‌ها و ذغال‌های به دست آمده هستند تا پاسخ این پرسش که آیا این بنا متعلق به دوره ساسانی است یا اینکه در دوره‌های دیگر ساخته شده و در دوره ساسانی کاربری دوباره پیدا کرده است را، بیابند.
سرپرست هیات کاوش باستان‌شناسی محوطه چیاسبز درباره ویژگی اسکلت‌های به دست آمده اظهار کرد: طول آخرین اسکلت به دست آمده بیش از ۲ متر است، استخوان بندی اسکلت‌ها نیز منحصر به فرد بوده و بررسی ها نشان می‌دهد که هیچ دندان خرابی نیز در دهان آنها وجود نداشته است. از تمام قسمت‌های استخوان این اسکلت نمونه‌برداری شده تا آزمایشات لازم بر روی آن صورت بگیرد، با آزمایش خاک درون معده او می‌توانیم؛ رژیم غذایی و حتی آخرین وعده غذایی که خورده را نیز مشخص کنیم.
عطا حسن‌پور در مورد ویژگی نادر تدفین هایی که در این منطقه وجود دارد، توضیح داد: در این محوطه در کنار گورستان‌ بزرگسالان یک گورستان کودکان وجود دارد و از آنجا که از دوره ساسانیان اطلاعات بسیار اندک است و هرچه اطلاعات وجود دارد؛ مربوط به بناهای فاخر پادشاهی، حکومتی و مذهبی است در مورد عامه مردم اطلاعات بسیار اندک است و با دوره تاریکی از این نظر روبرو هستیم، بنابراین کشفیات این محوطه می‌تواند؛ اطلاعات جالبی در مورد زندگی عامه مردم در روزگار ساسانیان به ما ارائه کند. همچنین از آنجا که سفالینه‌های به دست آمده در گورها متعلق به دوره ساسانی است و نحوه تدفین، چیدمان گور و سازه گورها نیز شبیه به دوره ساسانی است و در لایه‌های زیرین آثار هخامنشی و اشکانی وجود دارد، احتمال می‌دهیم که اسکلت‌ها مربوط به دوره ساسانی باشد، اما نتیجه قطعی پس از آزمایش کربن ۱۴ مشخص خواهد شد.

برگرفته از خبرگزاری ایلنا

پیشنهاد مدیر سایت :   نوروز و یاد دکتر عبدالحسین زرین‌کوب

Categories:   پژوهش های ایران ساسانی, تازه ترین خبرها

Comments