Menu

بازگشت اشیای باستانی چغامیش

 

از شیکاگو تا تهران، حدود نیمی از اشیاء بی بدیل و منحصربفرد تاربخی تمدن چغامیش به ایران بازگشت.

 پس از گذر مراحل قضایی و حقوقی طولانی ۱۰۸ شی باستانی متعلق به محوطه پیش از تاریخی با پیشینۀ ۵ هزار ساله چغامیش از آمریکا به ایران بازگردانده شد. این اشیاء از سال ۱۳۴۹ خورشیدی در مؤسسۀ شرق شناسی دانشگاه شیکاگو نگهداری می‌شدند. بازگشت اشیای باستانی چغامیش خبر بسیار خوبی بود که این روزها ابرانیان را شاد کرد.
چغامیش2
بدنیست بدونیم در سال ۱۳۱۶ خورشیدی حفاری های مشترکی بین ایران و مؤسسۀ شرق شناسی دانشگاه شیکاگو در تپه های چغامیش انجام شد و ۲۶۴ شی با ارزش از جمله لوح های گلی یا گل نوشته های پیش از تاریخ کشف شد که از این مجموعه تعدادی کتیبه برای مطالعه به این موسسه امانت داده و مقرر شد پس از انجام مطالعات به ایران بازگردانده شود اما بخشی از این اشیا به ایران بازگردانده و بخشی نیز در اختیار این موسسه باقی ماند.
چغامیش3
تپه چغامیش در شهر دزفول واقع شده که ناحیه ای از دوران پیش از اختراع خط است و قدمت آن به حدود ۳۴ سده پیش از میلاد می رسد. چغامیش را باید نخستین منظقه در ایران دانست که خط و کتاب، در آنجا پیدا شده است.
گفتنی است بخش چغامیش یکی از بخش های چهارگانه شهرستان دزفول بوده که از نظر موقعیت جغرافیایی از شمال به جاده شوشتر و دهستان ماهور برنجی بخش سردشت از شرق به شهرستان گتوند و اراضی شرکت کارون از غرب به بخش مرکزی واز جنوب به رود خانه دزو هفت تپه و چغازنبیل متصل می گردد.

چغامیش4
چغامیش بدلیل وجود تپه های باستانی و تاریخی از قدیم الایام مورد نظر کارشناسان و باستان شناسان بوده و تحقیقات و کاوشهای باستان شناسی انجام شده در  قبل از انقلاب از تپه چغامیش و کشف سفالها و حکاکیها همه تاییدی بر سابقه فرهنگ غنی این منطقه بوده بطوریکه و وجود تپه های فراوان در اکثر نقاط و روستاها از اهمیت و سابقه تاریخی منطقه حکایت دارد و از جمله کاوشهای انجام شده نتایج بدست امده نشان میدهد که خط ، موسیقی ،وجود شهر چغامیش در تاریخ ، وجود محوطه باستانی جندی شاپور در فاصله ای بسیارنزدیک از شهر چغامیش در جنوب اسلام اباد همه و همه دلیلی است بر فرهنگ ، شهریت و تمدن این منطقه کهن که در بعضی نوشته ها قدمت ۶۰۰۰ ساله را ذکر نموده اند ضمنا در بعضی دیگر از روستاها نیز مانند کهنک ، فضیلی، چغاچشمه ، دهنو ، بلادیه و… تپه های باستانی وجود دارد.
بخش حقوقی ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی در سه دهه اخیر تلاش زیادی برای بازگرداندن این اشیاء به کار گرفتند تا در نهایت این اشیاء به ایران بازگردانده شد.
خبر خوب دیگر اینکه بزودی اشیاء بی نظیر تپۀ چغامیش را در موزۀ ایران باستان خواهیم دید.

پیشنهاد مدیر سایت :   کتیبه نویافته پهلوی در روستای دروا زرین‌دشت

Categories:   تازه ترین خبرها

Comments

  • Posted: اردیبهشت ۵, ۱۳۹۴ ۰۹:۲۲

    ناشناس

    درود بر شرف کسانی که از میراث فرهنگی و تاریخی ایران نگهداری و حفاظت میکنن تا به فرزندانمان و نسلهای بعدی منتقل شود
  • Posted: اردیبهشت ۹, ۱۳۹۴ ۰۹:۰۱

    Nima

    Pas key bazdide omumi mizaran