Menu

این هفته در تاریخ

 

۲۴مهر-۱آبان، ۱۵-۲۲اکتبر،۱۳-۲۰محرم

  • «عمر صوفی رازی» دانشمند، ریاضی‌دان و ستاره‌شناس ایرانی سده چهارم ه.ق ۱۳ محرم سال ۳۷۶ ه.ق درگذشت. او که متولد شهر «فسا» در استان فارس بود، گام‌های آغازین دانش‌اندوزی را در شهر «ری» برداشت. «صوفی رازی» از منجمین دربار عضدالدوله دیلمی، از پادشاهان آل‌بویه بود. کتاب «صورالکواکب» در ستاره‌شناسی و «اشکال متوازی الاضلاع» در علم ریاضی آثار مشهور این دانشمند ایرانی هستند. او در کتاب خود از ۴۸ صورت فلکی و ۱۰۰۰ ستاره نام برده است. جالب آنکه «ابوریحان بیرونی» در آثار خود، یافته‌های نجوم کتاب «صور الکواکب» صوفی رازی را مرجع قرار داده است. متاسفانه در آثار اروپایی «صوفی رازی» را ریاضی‌دانی عرب می‌دانند، چراکه نوشته‌های دانشمندان ایرانی در سده‌های نخستین دوره اسلامی، به زبان عربی که زبان دیوانی آن روزگار بوده، نگاشته شده است.

    %d8%a7%d8%af%db%8c%d8%b3%d9%88%d9%86

  • هجدهم اکتبر سال ۱۹۳۱م، «توماس آلوا ادیسون» در سن ۸۴ سالگی درگذشت. این دانشمند و مخترع شهیر امریکایی متولد ایالت اوهایو، فقط سه ماه به مدرسه رفت ولی کوشید با استفاده از خلاقیت خود مسیر دانش را هموار سازد. ادیسون ۱۳۰۰ اختراع به نام خود ثبت نمود، او مصصم بود هر ده روز یک اختراع جدید ارائه نماید. اولین اختراع ادیسون در سن ۲۲ سالگی وی و آخرین آنها نیز دوسال پس از مرگ او ثبت شد. ما ادیسون را بیشتر به‌عنوان مخترع نخستین لامپ در سال ۱۸۷۹م می‌شناسیم ولی برخی از اختراعات ناشناخته وی عبارتند از: «متر برقی»، «خودرو الکتریکی»، «قلم استنسیل پنوماتیک»، «میکروفون» و «لاستیک مصنوعی».

    %d9%86%d8%a7%d8%af%d8%b1-%d8%b4%d8%a7%d9%87

  • سپاهیان ایران به فرماندهی نادرشاه افشار در ۱۷ محرم سال ۱۱۴۸ ه.ق شکست سختی به لشکر عثمانی در داغستان و قفقاز تحمیل نمودند. متعاقب این رخداد، دولت عثمانی ناگزیر به پذیرش صلح با ایران شد. در نتیجه معاهده صلح که در سال ۱۱۴۸ ه.ق منعقد شد، ایروان و ولایات شمالی و غربی به ایران بازگردانده شد.%d8%af%d8%a7%d8%b1%d8%a7%d9%84%d9%81%d9%86%d9%88%d9%864

  • «میرزا تقی‌خان امیر نظام» در ۲۰ محرم سال ۱۲۶۸ ه.ق از صدارت عزل شد. او از آغاز صدارت خود، به‌کارگیری القاب و تعارفات در نامه‌های اداری را حذف نمود، اخذ رشوه را ممنوع کرد، بست‌نشستن در سفارت‌خانه‌های خارجی را ممنوع نمود و اختیارات نامحدود شاهزادگان در امور کشور و پرداخت‌های بی‌حساب به آنها را نظم داد. امیر کبیر ضمن توجه به گسترش کشاورزی، برای جبران عقب‌افتادگی ایران از کشورهای صنعتی‌شده، به تعلیم جوانان به فراگیری علوم و فنون از طریق تأسیس مدرسه دارالفنون و استخدام استادان اروپایی همت گماشت.

    این هفته در تاریخ

پیشنهاد مدیر سایت :   تاریخ جامع ایران

Categories:   تازه ترین خبرها

Comments