Menu

گردش مجازی شهر تاریخی بیشابور

 

شهر بیشابور براساس تاریخ سنگ‌نوشته ستون‌های یادبود بنای آن، در سال ۲۶۶ میلادی و به فرمان شاپور یکم (حک: ۲۴۰-۲۷۰م) ساخته شد و تا سده چهارده میلادی دارای سکنه بوده است. گفته می‌شود پس از پیروزی شاپور یکم ساسانی بر والرین امپراتور روم (حک: ۲۵۳-۲۶۰م) وی دستور داد در ناحیه‌ای مناسب در مسیر  شهر هخامنشی تخت‌جمشید به تیسفون، شهری بنا کنند. انتخاب مکان بیشابور شاید به‌دلیل توجه و علاقه شاهان ساسانی، به‌ویژه نخستین شاهان این سلسله به دودمان هخامنشی و به‌منظور متصل نمودن پیشینه خود به ایشان بوده است. مسیر مزبور در زمان هخامنشیان، شهرهای مهم تخت‌جمشید و استخر را به شهر شوش وصل می‌کرد. این شهر ساسانی اکنون در شمال‌غربی شهر کازرون در استان فارس قرار دارد. نام این شهر به‌صورت «وه‌اندیوشاپور» و «بیشاپور» نیز گزارش شده است.

بیشابور 4قسمتی از دیوارهای شهر بیشابور

برای بازدید مجازی بخش سالن اصلی کاخ بیشابور، وارد سالن اصلی کاخ بیشابور شوید.

شهر بیشابور با ۲۰۰ هکتار وسعت، از شهرهای مهم روزگار ساسانیان بوده‌ و اهمیت ارتباطی بسیاری نیز داشته‌است. این شهر از قدیمی‌ترین شهرهایی است که تاریخچه ساخت آن بصورت مکتوب بر روی سنگ نوشته‌ای بر ستون‌های دوگانه یادبود نقر شده است.

بیشابور 6قسمتی از دیوارهای منطقه مسکونی شهر بیشابور

برای بازدید مجازی آثار خرابه‌های کاخ بیشابور، وارد بخش اجمالی خرابه های کاخ بیشابور شوید.

ساختار شهرسازی شهر بیشابور از دو بخش اصلی تشکیل می‌شده؛

  • ارگ سلطنتی شامل آثاری مانند معبد آناهیتا، تالار تشریفات شاپور، ایوان موزائیک، کاخ والرین

  • منطقه عامه‌نشین شامل خانه‌های مسکونی، گرمابه، کاروانسرا و بازار

بیشابور 3موزائیک‌کاری سبک رومی مربوط به کاخ بیشابور

برای بازدید مجازی آثار ایوان معبد آناهیتای کاخ بیشابور، وارد ایوان معبد آناهیتا کاخ بیشابور شوید.

شهر بیشاپور به گونه‌ای طراحی شده بود که توسط کوه، رودخانه، دیواره‌های قلعه و خندق محافظت شود. این شهر  با روش مهندسی یونانیان که توسط هیپوداموس ابداع شده بود در زمینی مستطیل به گونه‌ای طراحی شد که چهار دروازه و دو خیابان آن، یکدیگر را قطع می‌کردند. یکی از خیابان‌های اصلی در جهت شمال به جنوب و دیگری شرق به غرب است و هر کدام در پایان، به یکی از دروازه‌های شهر منتهی ‌شده‌اند.

بیشابور 9دیواره معبد آناهیتای شهر بیشابور

برای بازدید مجازی راهروهای معبد آناهیتا کاخ بیشاپور، وارد راهروهای معبد آناهیتا کاخ بیشابور شوید.

محل بنای ستون‌های یادبود بیشابور در مرکز شهر و تقاطع دو خیابان اصلی شهر واقع گردیده است. رومن گیرشمن باستان‌شناس شهیر فرانسوی این بنا را جایگاهی برای اهدای نذورات دانسته است. بنابراین می‌توان گمان برد  بنای مذکور دارای اهمیت والایی بوده که سند تاریخی شهرسازی بیشابور بر روی یکی از ستون‌ها و به خط پهلوی اشکانی و ساسانی حک شده است.

بیشاپور2

سنگ‌نوشته اَپَسای دبیر ۱۶ سطر به خط پهلوی ساسانی و ۱۲ سطر به خط پهلوی اشکانی دارد. اَپَسا یا اَفَسای دبیر در سنگ‌نوشته پس از درج تاریخ احداث بنا، یادآور شده که آن را به هزینه شخصی خود ساخته و از این روی شاهنشاه ساسانی وی را شایسته پاداش و قدردانی دانسته است.

کتیبه اپسای دبیر در بیشابور

ستون‌های یادبود بنای شهر ساسانی بیشابور

برای بازدید مجازی نمای کاخ بیشابور، وارد نمای کاخ بیشابور شوید.

متن سنگ‌نوشته بر روی ستون‌های یادبود، علاوه بر اینکه حاکی از تاریخ شهرسازی بیشابور است، ناظر و مجری شهرسازی را نیز اَپَسا از اهالی حرّان معرفی نموده است. براساس محتوای متن برجای مانده، این شخص مورد توجه شاهنشاه ساسانی قرار گرفته و  برای قدردانی از مساعی وی در ساخت شهر، به او هدایا و خلعت‌هایی داده شده است.

برای بازدید مجازی سنگ‌نوشته‌های کاخ بیشابور، وارد بخش کتیبه‌های کاخ بیشابور شوید.

 بیشابور 7سفال‌های کشف‌شده از شهر ساسانی بیشابور

پیشنهاد مدیر سایت :   قلعه ماران

Categories:   Historical News, گردشگری مجازی

Comments

  • Posted: شهریور ۱۴, ۱۳۹۵ ۱۹:۱۵

    Leylie Bagherjeiran

    بسیار عالی و آموزنده بود،امید است که ارزش های چنین بناهایی میان مردم ما جا بیفته تا شاهد تخریب های تاسف بار آنها نباشیم و تلاشمونو برای حفاظتشون بکنیم. ممنون و سپاس از زحمت هایی که برای گرد آوری این اطلاعات ارزشمند کشیدید.
  • Posted: شهریور ۱۵, ۱۳۹۵ ۰۷:۵۵

    ناشناس

    عالي بود دمتون گرم
  • Posted: شهریور ۱۷, ۱۳۹۵ ۰۸:۲۵

    ابويي مهريزي

    درود بر شما.پايدار باشيد.
  • Posted: اسفند ۲۹, ۱۳۹۸ ۰۴:۳۵

    Morteza

    یکی از دوستان اهل بوشهر شنیدم از داخل شهر یه راه زیرزمینی رو به بیرون بنظر برای فرار بوده، که طی نیم ساعت طی اش کرده، بخاطر عدم رسیدگی فرو ریخت