Menu

پرفسور شهریار عدل

 

متاسفانه باید گفت، شاید دیگر روزگار حوصلۀ پرورش دادن شخصیت های علمی نظیر دکتر شهریار عدل را نداشته باشد و  امثال دکتر شهریار عدل دیگر در کشورمان تکرار نشوند.

پرفسور شهریار عدل در سال ۱۳۲۲ در تهران متولد شد. او سال ۱۳۳۸ برای ادامه تحصیل به پاریس رفت و تحصیلات دانشگاهی خود را در مدرسه عالی علوم تاریخی در  دانشگاه سوربن و همچنین در رشته تاریخ عمومی هنر، باستان‌شناسی مشرق‌زمین و تاریخ هنرهای دوره اسلامی در مدرسه موزه لوور به پایان رساند. عنوان پایان‌نامه‌اش در دانشگاه سوربن فتوحات همایون بود که به تاریخ جنگ‌های شاه عباس در خراسان و فنح هرات می‌پرداخت.
پرفسور شهریار عدل در سال ۱۹۷۶ به عضویت مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه که بزرگترین سازمان علمی-پژوهشی فرانسه است، درآمد. وی هم‌چنین ریاست کمیته بین‌المللی تدوین تاریخ آسیای میانه در یونسکو را به عهده داشت.  دکتر شهریار عدل نقش اساسی و عمده‌ای در ثبت جهانی آثار باستانی ملّی چون تخت جمشید، چُغازنبیل و میدان نقش جهان اصفهان در فهرست میراث فرهنگی جهان یونسکو داشت. او همچنین بخشی از فیلم‌های بجا مانده از دوران قاجار را از خطر نابودی نجات داد و آنها را برای مرمت و بازیافت به فرانسه برد. در مهرماه سال ۱۳۸۸ دبیرکل یونسکو، مدال فرهنگ جهانی یونسکو موسوم به پنج قاره را به پرفسور شهریار عدل اهدا کرد. وی همچنین از اعضای هیئت تحریریه مجله استودیا ایرانیکا بود که از ابتدای دهه ۷۰ میلادی در فرانسه منتشر می‌­شود و دیگر اعضای تحریریه آن پژوهشگران نام آوری چون ژیلبر لازار، پل برنار، ژان کالمار، یان ریشار و فیلیپ ژینیو بودند.
دکتر شهریار عدل تلاش وافری برای ثبت جهانی ارگ بم  داشت که مردم استان کرمان و کشور عزیزمان ایران، هرگز زحمات و خدمات ارزنده پژوهشگر برجستۀ تاریخ و باستان شناسی را در دوران پس از زلزله بم و ثبت ارگ تاریخی و منظر فرهنگی شهر بم در فهرست میراث جهانی یونسکو را فراموش نخواهند کرد.

آیین خاکسپاری این چهرۀ بی بدیل علمی ایران روز یکشنبه ابتدا از مقابل موزۀ ملّی ایران(ایران باستان) و سپس از مجموعۀ کاخ موزۀ گلستان که وی سال هایی از عمر پربرکتش را به ساماندهی آثار تاریخی دورۀ قاجار در آن صرف نمود، برگزار خواهد شد.

shahriar adl3

 

پیشنهاد مدیر سایت :   نقش برجسته کورنگان

Categories:   تازه ترین خبرها

Comments

  • Posted: تیر ۶, ۱۳۹۴ ۱۹:۱۲

    ناشناس

    دکتر شهریار عدل به هزینه خود برای ثبت جهانی تخت جمشید، چغا زنبیل و میدان نقش جهان اصفهان وارد عمل شد و موفق هم بود. او اوایل انقلاب به هزینه شخصی خود به دنبال میراث به تاراج رفته ایران رفت و برخی را با ارائه سند و مدارک کافی و به یاری سازمان میراث فرهنگی به ایران برگرداند.
  • Posted: تیر ۶, ۱۳۹۴ ۱۹:۱۴

    ناشناس

    افتخار همه ایرانیان بود و هست خدا بیامرزدش
  • Posted: تیر ۷, ۱۳۹۴ ۰۶:۳۲

    Nima

    خدا بيامرزه دكتر عدل رو انسان واقعي بود به قول رييس ميراث بدون سر و صدا به ميراث فرهنگي ايران خدمت ميكرد
  • Posted: تیر ۷, ۱۳۹۴ ۰۸:۱۳

    ناشناس

    درود بر روان پاکش
  • Posted: تیر ۷, ۱۳۹۴ ۰۸:۱۵

    ناشناس

    وقتی چنین انسانهای بزرگی رو میبینم به ایرانی بودنم افتخار میکنم
  • Posted: تیر ۷, ۱۳۹۴ ۱۲:۵۷

    ناشناس

    بعضی ها بی سروصدا پولای میراثو بالا کشیدن بعضی هام مثل ایشون بی سروصدا اعتبار و آبروی میراثو بالا بردن!
  • Posted: تیر ۱۳, ۱۳۹۴ ۱۱:۱۰

    ناشناس

    خوشا استاد روانشاد كه نام خويش رو به نيكي جاودانه كرد.
  • Posted: تیر ۱۴, ۱۳۹۴ ۰۸:۱۰

    ناشناس

    نمی دونم چه به سر ایران و ایرانی آمده که چنین بزرگواری را اجازه دفن در ایرانش نمی دهند؟؟؟
  • Posted: مرداد ۲, ۱۳۹۴ ۱۲:۱۳

    ناشناس

    بلاخره اجازه دفن ايشون در شهرري داده شد؟