ریتون طلایی اکباتان
ریتون طلایی شیر بالدار اکباتان شاهکار هنر فلزکاری عصر هخامنشی است. این ریتون بی نظیر که با ضرب چکش از طلای ناب ساخته شده در میان تمام ریتون های مکشوفه از ویژگی و زیبایی خاصی برخوردار است. در لغت نامه دهخدا کلمه تکوک معادل با ریتون ذکر شده است و چنین آمده که: تکوک چیزی بود زرین یا آهنین به صورت گاو یا ماهی یا مرغ و بدان شراب خورند.
ریتون طلایی اکباتان مشتمل بر مجسمه شیر بالدار متصل به جامی بلند است، بدنه آن مزین به خطوط شیاردار افقی برجسته بوده، اطراف لبه بالای آن دارای نقش گلهای معمول در نقوش هخامنشی به نام گلهای نیلوفر آبی (لوتوس)و نقش زنجیرهای است.
بالهای شیر تا محاذات گوشهای آن بالا آمده، چگونگی صورت، گردن، دهان، دندان، چشم، بینی و پنجههای جلو انداخته شیر با نقوش برجسته متعدد تخت جمشید، از نزدیک قابل مقایسه میباشد. بلندی این ریتون ۲۳ سانتیمر، طول آن در جهت سر و دم شیر ۲۱ سانتیمتر، پهنای زیرین بدنه آن ۸ سانتیمتر، قطر دهانه بالای ریتون ۱۲ سانتیمتر و وزن آن ۱۸۷۵ گرم است.
ریتون طلایی اکباتان از نمونه مشابه خود(ریتون شیر غران) که در موزه متروپولیتن نگهداری می شود با ظرافت بیشتری کار شده و از نظر ابعاد بزرگتر و دارای تزیینات بیشتری است.
زیبایی و منحصر بفرد بودن ریتون طلایی اکباتان در میان تمام ریتونهای مکشوفه، آن را تبدیل به یکی از نمادهای هنر غنی و پیشرفته باستانی ایران نموده است.
ریتون طلایی اکباتان یا hegmataneh rhyton هم اکنون در موزه ملی ایران یا موزۀایران باستان در خیابان سی تیر تهران نگهداری می شود.
Categories: پژوهش های ایران باستان
Posted: دی ۲۰, ۱۳۹۹ ۰۰:۴۱
Zahra
Posted: دی ۲۱, ۱۳۹۹ ۱۱:۱۲
ساسانیان
Posted: دی ۲۱, ۱۳۹۹ ۱۶:۵۹
ساسانیان