تپه طالب خان زابل
یافته های مهمی که حاکی از شیوۀ زندگی بشر ۴۵۰۰ سال پیش در محوطۀ پیرامون شهر سوختۀ، تپه طالب خان زابل است، در فصل جدید کاوش های باستان شناسی کشف شد. همچنین در این کاوش چندین فلاخن، ظروف سفالی، پایه پیکر حیوان، اشیاء سنگی و یک اسکلت کودک نیز یافته شده شد.
گفتنی است که ده ها اثر تاریخی کشف شده فصل ششم کاوش تپه طالب خان زابل ، با دوره های سوم و چهارم شهر سوخته مطابقت دارد.
سرپرست تیم باستان شناسی فصل ششم کاوش تپه طالب خان زابل اظهار کرد: این تپه بخشی از روستاهای اقماری شهر سوخته است به طوری که هر آنچه دراین تپه پیدا می شود، وابسته به فرهنگ شهر سوخته است.
یکی از اشیاء کشف شده پای پیکرک گاو از جنس سفال به اندازه ۲ بند انگشت انسان است. این اثر طبیعی ترین اثر هنری است که انسان ۴۵۰۰ ساله تاکنون از خود برجای گذاشته است، چرا که شکاف سم حیوان و حتی زائده های پشت پا به صورت واقع گرا خلق شده و یک شبیه سازی بی نظیری صورت گرفته است.
کاوش ظروف سفالی سالم، پیکرهای حیوانی از جنس گل فام، گاو کوهان دار از جنس گل پخته و همینطور خشت های نیمه پخته با اثر انگشت انسان ۴۵۰۰ ساله از آثار ارزشمند کشف شده در این فصل از کاوش تپه خان طالب است. کشف شاخص دیگر این محوطه، یک شیی سفالی بیضی شکل با دو فرورفتگی چشم در قسمت بالای آن است.
همچنین در این فصل از کاووش، یک اسکلت کودک به شدت آسیب دیده و مقدار زیادی استخوان های حیوانی به دست آمده است.
در این فصل از کاوش که به مدت یک ماه و با هدف پژوهش و آموزش دانشجویان جوان باستان شناسی دانشگاه زابل صورت گرفت یک تراشه به ابعاد ۵ در ۵ متر برای یافتن آثار معماری و یک گمانه به ابعاد ۲ در ۲ متر برای مطالعه لایه های فرهنگی ایجاد و حفاری شد که به دلیل شرایط سخت جوی و اتمام حفاری ترانشه های مذکور به خاک بکر نرسید.
کاوش های انجام شده در فصل های گذشته منجر به کشف بخش هایی از ساختار معماری، پیکرک های حیوانی و انسانی، قطعات سفالینه ها، مهرهای سنگی و مهره های تزیینی شده است.
تپه طالب خان زابل در ۶۸ کیلومتری جنوب غربی زابل و در حدود۱۰ تا ۱۲ کیلومتری شهرسوخته قرار گرفته است و یکی از تپه های اقماری این شهر محسوب می شود و قدمت آن به ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد.
شهرسوخته با قدمت بیش از پنج هزار سال یکی از آثار مهم باستانی کشور در شمال سیستان و بلوچستان است که سال گذشته در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
بر اساس گزارش پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، امید می رود گروه باستان شناسی مذکور در این فصل از کاوش به داده های ارزشمندی دست یابد تا جنبه های گوناگون اقتصادی، فرهنگی، معیشتی و تجاری این تپه در دوران مفرغ آشکار شود.«خبر و تصاویر از خبرگزاری ایرنا دریافت شده است»
Categories: تازه ترین خبرها