تاریخ و فرهنگ ساسانی
در سده ششم میلادی جدال و نبرد دولت ساسانی و امپراتوری روم شرقی (بیزانس) سبب شد مسیر بازرگانی شرق به غرب که از دیرباز در امتداد جاده ابریشم جریان داشت و ارمنستان و سوریه را صحنه جنگهای دائمی کرده بود، به سواحل خلیج فارس منتقل شود. بدین ترتیب استان فارس اهمیت دوچندانی در تجارت یافت. همچنین در دهههای پایانی فرمانروایی دولت ساسانی، بتدریج عربستان به مرکز مهم بازرگانی برای جابجایی کالاهای تجاری میان شرق و غرب تبدیل گردید که دولتهای ایران و روم از آن استفاده میکردند. اهمیت تجاری استان فارس در سده ششم میلادی را میتوان از دو طریق دریافت؛
-
میزان دقیق، ثابت و یکدست سکههای ضربشده در استان فارس حاکی از آن است که از این مسکوکات برای تجارت استفاده میشده است.
-
استان فارس در سالهای پایانی سده ششم میلادی در مقایسه با سایر ایالات ساسانی، بیشترین میزان ضرب سکه را داشته است، درحالیکه معادن طلا و نقره این استان کمتر از دیگر نواحی ایران بوده است.
پیشنهاد ساسانیان برای مطالعه:
کتاب «تاریخ و فرهنگ ساسانی» نوشته دکتر تورج دریایی ترجمه ۱۲ مقاله از نویسنده است که بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۳ میلادی در نشریات معتبر بینالمللی منتشر شده و مهرداد قدرت دیزجی آنها را به فارسی ترجمه نموده است. این کتاب حاوی پژوهشهای جدید و مقالات ارزنده پیرامون تاریخ ایران در روزگار ساسانیان است.
Categories: پژوهش های ایران ساسانی